Badanie mięsa świń / dzików na obecność włośni metodą wytrawiania.
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Jaworze, przy ul. Wrocławska 21 w Jaworze informuje, że w ramach Pracowni Włośni wykonuje usługowe badania mięsa na obecność włośni.
Badanie rozpoczyna się w każdy czwartek o godz. 7.30, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych.
Przyjmowanie próbek: od poniedziałku do piątku w godzinach pracy urzędu (7:15 – 15:15). Należy jednak pamiętać, że próby dostarczone w czwartki po godz. 7.30, zostaną zakwalifikowane do badania w następny roboczy czwartek.
Mięso dzików zaleca się badać w Terenowej Pracowni Diagnostyki Włośni przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Złotoryi ul. Wyszyńskiego 12, 59-500 Złotoryja, tel. 76 878 32 79.
Ze względu na koszt badania „metodą wytrawiania przy pomocy magnetycznego mieszania” próbki mięsa dzika będą badane, gdy uzbiera się min. 5 sztuk. Koszt badania mięsa zwierząt rzeźnych na terenie gospodarstwa, mięsa zwierząt łownych na terenie ferm lub mięsa zwierząt łownych, po ich odstrzeleniu, przeznaczonego na użytek własny wynosi-od zwierzęcia: świnia – 11 zł, dzik – 20 zł
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Legnicy informuje, że od dnia 29 października 2014 r. możliwe jest wykonanie badania mięsa od świń, świniodzików i dzików na obecność włośni metodą wytrawiania w Terenowej Pracowni Wytrawiania Włośni przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Legnicy z siedzibą w Ziemnicach.
Przyjmowanie próbek: od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.00.
Badanie odbywa się w następujące dni: poniedziałek, środa, piątek od godz. 13:00.
Próbki do badania na włośnie:
– u świń pobiera się kilka próbek każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony
– u dzików 6 próbek mięsa – mięśnie z obu filarów przepony, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka.
Do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Legnicy należy dostarczyć próbę o wadze min. 100g.
Jeżeli nie można pobrać próbek z tych mięśni, należy pobrać je z mięśni dostępnych, minimum z 4 różnych miejsc.
Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.
Cena badania od 1 sztuki:
– 11 zł świnie
– 20 zł dzik
ZABRANIA SIĘ kopiowania zdjęć oraz opisów (w całości lub w części) BEZ ZGODY właściciela i administratora strony. Zgodnie z Ustawą o Prawie Autorskim i Prawach Pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 roku (Dz.U.94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U.94 Nr 43 poz.170) wykorzystywanie autorskich pomysłów, rozwiązań, kopiowanie, rozpowszechnianie zdjęć, fragmentów grafiki, tekstów opisów w celach zarobkowych, bez zezwolenia autora jest zabronione i stanowi naruszenie praw autorskich oraz podlega karze. Znaki towarowe i graficzne są własnością odpowiednich firm i/lub instytucji.